KREASI OLAHAN PANGAN BERBAHAN BUAH PEPAYA DAN BUAH NAGA DALAM KEGIATAN PENGABDIAN KEPADA MASYARAKAT

SITI USWATUN HASANAH, - and HESTI RIASARI, - and SANI NURLAELA FITRIANSYAH, - (2022) KREASI OLAHAN PANGAN BERBAHAN BUAH PEPAYA DAN BUAH NAGA DALAM KEGIATAN PENGABDIAN KEPADA MASYARAKAT. JURNAL ALTIFANI: Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat, 2 (5). pp. 494-500. ISSN 2774-6240

[img] Text
kreasi-olahan-pangan-berbahan-buah-pepaya-dan-buah-naga-494-500.pdf - Published Version
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (1MB)
Official URL: http://altifani.org/index.php/altifani/article/vie...

Abstract

Community service activities are one of the tridharma of a lecturer. This service activity was carried out in Sukaluyu Village, which is in the Tasikmalaya district. The natural potential of the village includes dragon fruit and pepaya fruit. The village uses dragon fruit and pepaya as daily consumption and is sold in the form of fresh fruit without being processed. Based on these conditions, community service was carried out with the main theme of processing the natural potential of Sukaluyu Village into food products with high selling values. The target in this activity is all residents of Sukaluyu Village, through the mothers of Family Welfare Empowerment. The implementation of the service is divided into two sessions, namely counseling sessions, and the second session is product making training. The food products raised in this service are meatballs, chips, nature noodles, and one cosmetic product, in the form of traditional scrubs by utilizing dragon fruit peel waste. Local residents are very enthusiastic about holding the training, because it can provide additional knowledge, and provide new business opportunities. --- Kegiatan pengabdian kepada masyarakat merupakan salah satu dari tridarma seorang dosen. Kegiatan pengabdian kali ini dilaksanakan di Desa Sukaluyu, yang berada di kabupaten Tasikmalaya. Potensi alam desa tersebut diantaranya adalah buah naga dan buah pepaya. Desa tersebut memanfaatkan buah naga dan pepaya sebagai konsumsi harian dan dijual dalam bentuk buah segar tanpa diolah. Atas dasar kondisi tersebut, dilakukanlah pengabdian masyarakat dengan tema utama pengolahan potensi alam Desa Sukaluyu menjadi produk pangan dengan nilai jual tinggi. Sasaran dalam kegiatan ini adalah seluruh warga Desa Sukaluyu, melalui para ibi-ibu Pemberdayaan Kesejahteraan Keuarga. Pelaksanaan pengabdian terbagi atas dua sesi, yaitu sesi penyuluhan, dan sesi kedua adalah pelatihan pembuatan produk. Produk pangan yang diangkat dalam pengabdian ini adalah baso, chips/keripik, mie nature, serta dan satu produk kosmetik, berupa lulur tradisonal dengan memanfaatkan limbah kulit buah naga. Warga sekitar sangat antusias dengan diadakannya pelatihan tersebut, karena dapat memberikan tambahan pengetahuan, dan memberikan peluang usaha baru.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Dragon fruit, pepaya fruit, cosmetics, food Buah Naga, Buah Pepaya, Kosmetik, Pangan
Subjects: Q Science > Q Science (General)
Divisions: Lembaga Penelitian dan Pengabdian Masyarakat > Pengabdian
Depositing User: pustakawan - -
Date Deposited: 03 Jul 2024 06:54
Last Modified: 03 Jul 2024 06:54
URI: http://repository.stfi.ac.id/id/eprint/303

Actions (login required)

View Item View Item